Aromafürdő hatásai és recept ötletek

Egy rohanós nap után különösen jó érzés este, megpihenni, egy meleg aromaolajos fürdővízben. A fürdés és a masszázs ellazító, terápiás hatásait már az ókori görögök és rómaiak is felismerték. Mindennapjaikban ezek a tevékenységek fontos szerepet kaptak. Az illóolajos fürdő az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb aromaterápiás kezelési mód.
A vízben vegyülő illóolajok harmonizáló hatását az agy néhány perc múlva már érzékeli, és nyugalom áraszt el, az izmok elernyednek.
Az aromafürdő szabályozza a vérkeringést, az ízületek vérellátását, és megindítja a mérgező anyagcseretermékek kijutását a testből. A test tisztulása folytán a lélek is megkönnyebbül.
A meleg víz a bőr pórusait kitágítja, ezáltal a bőrön keresztül is felszívódnak az illóolaj egyes hatóanyagai.
A víz párájával az orron át az illékony anyagok bejutnak a vérkeringésbe, és a vér közvetítésével behatolnak a szövetekbe.
Az aromafürdő különösen ajánlott mozgásszervi panaszok, izomfeszülés, nőgyógyászati panaszok és alvászavarok esetén.
Az aromafürdőben a fürdővízhez adott illóolajok segítik a szervezet regenerálódását. A görcsök oldódnak, a légzés könnyedebb lesz, az emésztés gyorsul, a fájdalom enyhül.
Ellazító illóolajok:
citrom, ylang-ylang, kamilla, orvosi levendula
Frissítő, serkentő, élénkítő illóolajok:
borsmenta, eukaliptusz, fenyő, kakukkfű, rozmaring
Nyugtalanság, álmatlanság ellen:
mandarin, orvosi levendula, muskotályzsálya, ylang- ylang
Aromafürdő receptek
Aromafürdőt készítése:
Kellemesen meleg, vízhez adjunk 6-8 csepp illóolajat egy evőkanál tejben, tejszínben vagy mézben elkeverve. Tehetünk egy törülközőt a fejünk alá, és helyezkedjünk el kényelmesen. Gyertyákkal, halk zenével, még kellemesebbé tehetjük a fürdőzést.
15-20 perc elteltével szálljunk ki a fürdőkádból, és dörzsölés helyett enyhe nyomkodással óvatosan itassuk fel bőrünkről a vízcseppeket, hogy a bőrre tapadó anyagok még hosszan kifejthessék hatásukat. Igyunk meg egy pohár langyos teát, és folytassuk a pihenést.
Meghűléses betegség esetén:
Tüneteinek enyhítésére, megelőzésére készítsünk illóolajos fürdőt, melybe:
4 csepp levendula-,
2 csepp eukaliptusz-,
2 csepp borsmenta-,
1 csepp citrom-olaj.
A felsorolt illóolajokat – a megadott mennyiségek figyelembe vételével – kevés tejjel vagy mézzel összekeverjük, majd hozzáadjuk fürdőkád vizéhez, s legalább 15 percig fürdünk az aromás keverékben ellazulva. Az immunerősítő hatás mellett a fürdő kellemes, nyugodt alvást is biztosít.
Legyengült immunrendszer erősítésére
Betegségekre érzékeny szervezet, a legyengült immunrendszer erősítésére hatásos illóolaj keveréket készíthetünk az alábbi aromákból:
1 csepp vadlevendula-,
2 csepp édesnarancs-,
2 csepp kamilla,
4 csepp teafa-olaj
Aromafürdőzés szabályai, ellenjavallatok:
A fürdővíz hőmérséklete: a fürdővíz hőmérséklete meleg fürdőnél 36-38 °C között legyen. Ez vízhőmérővel kontrollálható. Ennél melegebb fürdő a szívet és a vérkeringést erősen megterhelné.
Nagyobb bőrsérülések, gyulladásos vagy váladékozó bőrbetegségek esetében, mindenkor kizárólag a kezelőorvossal történő konzultálás után, egyetértésével alkalmazzon aromaterápiás fürdőt!
Lázas betegségek, fertőzések, magas vérnyomás, valamint szívelégtelenség esetén a fürdőzés túlságosan nagy megterhelést jelenthet, ezért ilyen esetben mindenkor kizárólag a kezelőorvossal történő konzultálás után, egyetértésével.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük