Teafa olaj hatása

A teafa olaj eredetileg Ausztráliából származik, ahol az őslakosok évezredek óta használják gyógyításra. Rendkívül sokoldalú, elsősorban fertőtlenítő, vírusölő, baktérium és gombaölő hatása miatt érdemes kipróbálni. Lássuk mi mindenre lehet használni:

1– Kézfertőtlenítésre, sebfertőtlenítésre

Ha nincs lehetőség kézmosásra, 2 csepp teafa illóolajjal dörzsöljük át a kezet. Sebfertőtlenítés esetén: Tegyünk 1-2 csepp illóolajat a sérült felületre. A teafa illóolaja nem irritálja a bőrt, nem csíp, ezért gyerekek esetében is jó megoldás kisebb horzsolások, sérülések fertőtlenítésére.

2– Pattanások és akné ellen

Antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítőként szolgáló teafa a sebgyógyulást is gyorsítja. Az olajban levő terpének segítenek elpusztítani a Propionibacterium acne baktériumokat, amelyek akne gyulladást okozhatnak. Ebből kifolyólag alkalmas pattanások, akár akné kezelésére is. Ehhez tegyünk egy-két csepp teafa olajat hordozóolajba majd egy fültisztító pálcikára, majd óvatosan ecseteljük be vele a pattanást. Amennyiben a hátunkon problémás a bőrünk, akkor a fürdővízhez adjunk kb. 10 csepp teafa olajat.

3– Szemölcs, körömgomba és herpesz ellen

Ki gondolná, de a teafaolaj még az olyan bőrproblémák kezelésére is alkalmas, mint a körömgomba, a szemölcs vagy az ajakherpesz, ugyanis bizonyítottan gombaölő hatású. Herpesz esetén a tünetek első megjelenésekor, minél hamarabb érdemes elkezdeni a kezelést, helyileg 1 csepp teafa olajat téve a herpeszre, és ismételve a kezelést napi 5-6 alkalommal. A szemölcsre helyileg napi 2-3 alkalommal 1 csepp teafát tegyünk. A rendszeres, mindennapi ecsetelés elengedhetetlen a kezelés sikeréhez.

4- Párologtatás teafa illóolajjal

Gyógynövényes aromájának köszönhetően a teafaolaj jól keveredik erős olajokkal, mint például borsmenta és eukaliptusz olajjal. Egyszerűen adjunk hozzá néhány csepp teafa olajat és borsmenta illóolajat az aroma diffúzorhoz, és kapunk egy üdítő légfrissítőt, amely remek illatú és légfertőtlenítő hatású!

A légutakba nem párás levegő kerül, hanem az orrodat, légutaidat is nedvesen tartó, apró vízcseppek, melyek nem engedik kiszáradni az orr nyálkahártyáját. A 100% tisztaságú hígítatlan teafa illóolaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő hatású. Az illóolaj egy érzékeny vegyület, amely hő hatására könnyen károsodhat. Ezt védi ki a hidegpárát készítő Aroma Diffúzor használata, mivel az illóolaj nem érintkezik hővel.

5- Általános tisztítószer

Egy másik fantasztikus módja a teafaolaj használatnak a háztartási tisztítószer. A teafaolaj anti-mikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, és képes elpusztítani a baktériumokat az otthonodban.

Hogyan használjuk a teafa olajat a tisztításhoz:

Melegítsünk 1 csésze forró vizet, és adjunk hozzá 1/4 csésze ecetet és 5-8 csepp teafa olajat. Használjuk univerzális tisztítószerként az asztallapokra és a konyhai mosogatókra.

6 – Korpa ellen

Hajmosáskor adjunk a samponhoz 3 csepp teafa illóolajat, és a szokásos módon mossuk meg a hajat. Heti 1-2 alkalommal ismételjük a kezelést, így búcsút inthetünk a száraz, viszkető, korpás fejbőrnek.

7 – Rovarcsípés

Teljesen lényegtelen, hogy szúnyog-, darázs- vagy bögölycsípésről beszélünk, a teafaolaj egy hatékony szer számos rovarcsípés esetén. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően csökkenti a kialakult duzzanatot, és enyhíti a viszketést is. Sőt mi több, még a gyógyulást is gyorsítja. Ehhez tegyünk pár cseppet egy vattapamacsra, majd ezt nyomjunk rá a csípésre.

8 – Fogínygyulladás

A legtöbb esetben külsőleg lehet alkalmazni a teafa olajat, viszont a merészebbek összekeverhetik vízzel, hogy ezzel öblögessenek. Baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatásából adódóan még fogínygyulladás esetén is alkalmazható. Ehhez egy pohár vízhez adjunk 3 csepp teafa olajat, majd kortyoljunk belőle egyet, és pár másodpercig öblögessünk vele úgy, mint egy hagyományos szájvízzel. Arra fokozottan figyeljünk, hogy soha ne nyeljük le!

9 – Torokfájás

Az előző módszerrel még a torokfájást is enyhíthetjük, így ilyen esetben is bátran öblögessünk az előbbi módon elkészített teafa olajos vízzel. Arra fokozottan figyeljünk, hogy soha ne nyeljük le!

Használjunk teafa olajat az alábbi óvintézkedéssel:

Vigyázzunk a szem körüli használatkor. Az expozíció bőrpír és irritációt okozhat. Az olaj használata előtt végezzünk bőrtesztet, hogy elkerüljük az esetleges bőrirritációt! A teafaolaj lenyelve mérgező hatású, és nagyon súlyos mellékhatásokat okozhat (például szédülést, zavarodottságot, hallucinációkat, hányást, hasmenést, izomgyengeséget stb.)

Csak terápiás célú 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajat használjuk a kívánt hatás elérése érdekében.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük