Mire is jó a Bach virágterápia?

A Bach virágterápia alapját az 1930-as években fedezték fel. Ennek a rendkívül hatékony módszernek a lényege, hogy a növények virágaiból kivont esszenciák által hatnak a lelkiállapotra. A Bach virágterápia rendszerét dr. Edward Bach angol orvos fedezte fel, az általa kidolgozott gyógyító eljárásban 38 féle vadon élő növényt alkalmazunk a lelki problémák és az azokból adódó betegségek kezelésére.

Dr. Edward Bach gyógyító stratégiája
„Nem leküzdeni, hanem átalakítani.” – Edward Bach gyógyítói hitvallását legjobban ez a jelmondat példázza.

1. A Bach virágterápia középpontjában mindig az ember áll, sosem a betegség.
2. Lelki egészség fenntartása, helyreállítása
3. Lelki problémák, stressz helyzetek, életkrízisek akut kezelése
4. Krónikus és akut lelki és testi betegségek kiegészítő kezelése
5. Személyiségfejlesztés
6. A Bach virágterápia egyéb hagyományos, illetve természetgyógyászati módszerekkel is kombinálható, mivel hatását más szinten fejti ki.

BACH VIRÁGOK (csoportonként):

1. FÉLELEMRE

MOLYHOS NAPVIRÁG, BOHÓCVIRÁG, CSERESZNYESZILVA, REZGŐNYÁRFA, VÖRÖS VADGESZTENYE

2. BIZONYTALANSÁGRA

KÉKGYÖKÉR, SZIKÁRKA, TÁRNICS, SÜLZANÓT, GYERTYÁN, ROZSNOK

3. A JELEN TÖRTÉNÉSEI IRÁNTI ÉRDEKTELENSÉGRE

ISZALAG, JERIKÓI LONC, VADRÓZSA, OLAJFA, FEHÉR VADGESZTENYE, VADMUSTÁR, VADGESZTENYERÜGY

4. MAGÁNYOSSÁGRA

BÉKALILIOM, NEBÁNCSVIRÁG, HANGAFŰ

5. MÁS EMBEREK ELKÉPZELÉSEIVEL ÉS KÜLSÕ HATÁSOKKAL SZEMBENI TÚLÉRZÉKENYSÉGRE

APRÓBOJTORJÁN, KISEZERJÓFŰ, DIÓFA, MAGYAL

6. KÉTSÉGBEESÉSRE

VÖRÖSFENYŐ, ERDEIFENYŐ, SZILFA, SZELÍD GESZTENYE, ERNYÕS MADÁRTEJ, FŰZFA, TÖLGYFA, VADALMA

7. MÁSOK BOLDOGULÁSA MIATTI TÚLZOTT AGGÓDÁSRA

KATÁNGKÓRÓ, VASFŰ, SZŐLŐ, BÜKKFA, FORRÁSVÍZ

A GYÓGYÍR KÉSZÍTÉSE

A saját magunk számára összeállított virágeszencia keverék elkészítéséhez nem feltétlenül kell napoztatnunk, vagy főzőcskéznünk, az előre elkészített alapeszenciát boltban is megvehetjük.

A szedésre javasolt bach virágterápia gyógyír elkészítéséshez vegyünk egy 30ml-es barna üveget, és töltsük teli forrásvízzel, vagy szénsavmentes ásványvízzel (a desztillált víz nem jó erre a célra). Adjunk hozzá egy kevés brandyt a tartósítás miatt. Ehhez adjuk a boltban megvásásrolt alapesszenciából 2 cseppet. Ha esszenciakeveréket akarunk készíteni, akkor mindegyik alapesszenciás üvegből 2-2 cseppet teszünk az üvegbe. Maximálisan hat különböző esszenciából készíthetünk keveréket. Elsősegély szerből 4 cseppet kell az adagoló üvegbe tenni.

Adagolás

A fentiek alalpján összeállított keverékből naponta négyszer négy cseppet kell egy pohár vízbe csepegtetni, és lassan kortyonként meginni. A szedés gyakorisága akut helyzetekben növelhető, súlyos esetben akár negyedóránként is bevehetünk belőle. (Főleg az elsősegély csepp esetében)
Az alalpesszencia korlátlan ideig eltartható, a gyógyíres üveg eltarthatósága a hozzáadott akohol mennyiségétől függ. Ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani az esszenciát (pl.: elsősegély cseppnél), az alkoholtartalmat fel kell emelni kb. 50%-ra. A 30 ml-es gyógyír napi 4 alkalommal való bevételével körülbelül egy hónapra elelgendő esszencia áll rendelkezésünkre. Ha nincs kéznél pohár víz, az esszencia közvetlenül a szájba is adható.

A napi négy alkalom: Regel, közvetlenül felkelés után; délelőtt; délután; este lefekvés előtt.
A tárolásnál ügyeljünk a mobiltelefontól való távoltartásra.

Az elsősegély csepp adagolása

Az elsősegély csepp, nevéből is adódóan minden olyan esetben használható, amikor gyors segítségre van szükség. Szedésének gyakorisága teljesen a betegtől függ. Például fejfájás, migrén esetén szükség szerint sűríthetjük a bevételt olyannyira is, hogy akár negyedóránként is be lehet venni belőle, mindaddig, amíg a fejfájás el nem múlik. Jellegéből adódóan inkább rövidtávú szedéshez ajánlott.

Egyéb adagolás

Eszméletvesztés, vagy öntudatlan állapot esetén a beteg ajkait és halántékát kell időnként benedvesíteni.

Borogatás készítése

Fájó testrészek, izomhúzódás, fájdalmak, sebek, gyulladás, duzzanatok, ödéma kezelésére készíthetünk bororgatást is. Vegyünk egy benedvesített ruhát, cseppentsünk rá néhány cseppet az adott gyógyírből és borogassuk vele a beteg testrészt.

Frissítő fürdő

Cseppentsünk a fürdővízbe néhány csepp Bach-esszenciát, és hatása rövid időn belül megmutatkozik. Kimerültség, fáradtság, stressz esetén rendkívül hasznos lehet. Az, hogy melyik a legmegfelelőbb esszencia, az adott lelkiállapot dönti el.

A bach virágterápia hatása és a várható reakciók

Arra a kérdésre, hogy az esszenciák pontosan milyen hatást váltanak ki, nagyon nehéz általános választ adni. Mivel mindegyik virágesszencia más, és az emberek problémái is különbözőek, a hatás sokféleképpen történhet. Az esszenciák szedése során egyfajta energia információ íródik be az ember finom rezgésekből álló energiarendszerébe. A beíródás minden embernél más- más idő alatt megy végbe. 
Egy általános terápia időtartalma három és tíz hét között van. 
Akut betegségeknél, vagy akut lelkiállapotnál az első hatás 3 – 4 napon belül jelentkezik, de az sem ritka, hogy valaki 1-2 órán belül érzi a cseppek pozitív hatásait.
Krónikus, hosszan tartó betegségek esetén a terápia hónapokig, vagy akár egy- másfél évig is elhúzódhat.

A várt hatás a szedés kezdeti periodusában kétféleképen kezdődhet: Kezdeti túlzott javulás: melynek során a beteg úgy érzi, hogy problémái megoldódtak, a javulás látványos és gyors. Ezt a kezdeti nagyon pozitív hatást a második, harmadik hét körül visszaesés követhet, ami normálisnak tekinthető.
Kezdeti rosszabbdás: a terápia kezdetén a betegség tünetei, vagy a lelki problémák átmenetileg felerősödnek, de hamar el is múlnak. Ezek a tünetek, a homeopátiában is megjelennek, és azt az üzenetet közvetítik felénk, hogy a cseppek hatni kezdtek.
Mindkét esetben kezdeti reakcióról van szó, amelyek után a betegség (némi hullámzást követően) egy harmonikusabb állapotot ér el.

Álmok

A virágesszenciák szedése során előfordulhat, hogy nagy jelentőségel bíró, érekes, színes álmokra emlékezünk. Ezeket érdemes lejegyezni, mert az álmokban sokszor értékes információkat kaphatunk arra nézve, hogy hogyan is oldjuk meg az aktuális problémánkat.

Egyéb jelel

Az álmokon kívül más reakciók is felléphetnek a virágesszenciák szedése során. Ilyenek lehetnek különböző felismerések, érzések, gondolatok, új problémák felszínre kerülése. Ezek mind azt mutatják, hogy lelkünkben elindultak a változások, és pozitív jelnek kell őket tekintenünk.

Hogyan döntsük el, meddig kell szedni egy virágkeveréket?

Ebben Edward Bach alapelveihez kell visszanyúlnunk. A lényeg az egyszerűség. A fenti kérdésre egyszerűen válaszolva: akkor hagyjuk abba a bach virágeszenciák szedését amikor úgy érezzük, nincs már szükség rájuk. Mivel a probléma, és a megoldása is bennünk van, nyugodtan hagyatkozzunk belső megérzéseinkre.
Egyébiránt ha azt tapasztaljuk, hogy egy idő után elmarad a cseppek bevétele (és ez nem lustaságunkból, vagy hanyagságunkból történik), úgy értékelhetjük, hogy más keverékre, vagy a terápia befejezésére van szükségünk. Az is jelzésértékű lehet, ha esszenciás üvegünket elhagyjuk, vagy véletlenül összetörik.

A bach virágterápia mellékhatásai, túladagolás

A Bach-virágesszenciák szedése során semmilyen mellékhatás nem jelentkezik, mivel csak azokra az esszenciákra reagál az ember energiarendszere, amelyekre éppen szüksége van, félrekezelésre sincs lehetőség. Ha nem megfelelő esszenciát választottunk, nem lesz semmilyen hatással ránk. Túladagolás sem lehetséges, ha egyszerre isszuk meg az egész üveggel, akkor sem történik semmilyen negatív hatás. Ezek miatt biztonsággal adható gyerekeknek, és terhes anyáknak is. A bach virágterápia használata teljesen veszélymentes!

forrás: cupp.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük