Aromaterápiáról

Az aromaterápiáról

aromaterápia

Aromaterápia története

Az aromaterápia egy olyan holisztikus gyógymód, mely illóolajok és növényi olajok segítségével állítja helyre a test és a lélek egyensúlyát. Egyszerre hatnak fizikai, lelki és szellemi síkon. Bizonyított tény, hogy az illóolajok a bőrbe masszírozva perceken belül bekerülnek a véráramba, így nem csak a masszírozás helyén fejtik ki jótékony hatásukat, hanem szervezetünk egészére hatnak.

Az aromaterápia története egészen az ókorig nyúlik vissza. Kínában Kr.e. 4500 körül született meg egy kézikönyv, melyben illatos növényekről és azok gyógyító hatásáról értekezik a könyv írója.

Az illóolajokat évezredek óta rendszeresen alkalmazó India talán az egyetlen olyan ország a világon, ahol ez a hagyomány a mai napig elevenen él. Indiában templomokat építettek szantálfából, hogy az illatokkal hozzájáruljanak a szakrális légkör megteremtéséhez, az ajurvédikus orvoslás gyakorlata pedig-a maga 10 ezer évnél is régebbre visszanyúló történetével- a legősibb a világon.

Az egyiptomiak nagy hangsúlyt fektettek a higéniára, a legkorábbi feljegyzett dezodorreceptet pl. Kr.e. 1500-ból fennmaradt. Gyakorlottak voltak a fürdés után, illatos olajokkal végzett masszázs terén és híresek voltak a bőrápoló és kozmetikai szereikről is.

A föníciai kereskedők értékes kenőcsöket és illatos borokat exportáltak a mediterrán medence teljes területére. A három napkeleti bölcs arany mellett tömjént és mirhát ajándékozott az újszülött Jézusnak.

A modern aromaterápia kezdete az 1930-as évekig nyúlik vissza, a francia René H. Gattefossé nevéhez fűződik, aki egy laboratóriumi kísérlet során súlyosan megégette magát, és ösztönösen beledugta a kezét az előtte lévő levendulaeszencia-olajjal megtöltött edénybe. Az égési seb rendkívül gyorsan, minden maradandó nyom nélkül meggyógyult. Ekkor rájött, hogy az olajok gyógyító hatással bírnak. Néhány évvel később, 1928-ban adta ki Aromaterápia című könyvét.

 

Aromaterápia  hatásai

Az angliai Warwick Egyetem kutatói az 1980-as évek kezdete óta tanulmányozzák a belélegzett illóolajok tulajdonságait, és fiziológiai, valamint pszichológiai (a szaglóérzéken keresztül a tudatot befolyásoló) hatásait egyaránt igazolták.
Az aromaterápia sok mindenben segíthet. Energiát ad, ha ébernek kell lenni, megnyugtat, ha túl sok a feszültség. Kortól függetlenül segít mindenkinek, javítja az általános közérzetet és hangulatot.

Az immunrendszer megerősítésével és a stressz negatív hatásainak semlegesítése révén hatékony előz meg számos különböző problémát. Manapság erre különösen szükségünk van: túl hosszúra nyúló munkaidő, egészségtelen ételek, rossz levegő, helytelen testtartás, alvás-, idő,-és pénzhiány, mind sokat kivesznek belőlünk. A stressz és a betegség gyakran kéz a kézben jár.Felmérések szerint általában a masszázst és a relaxációt is tartalmazó terápiákat tekintik a leghatásosabbnak. Az aromaterápia részben ennek is köszönheti a népszerűségét, mellyel oly hatékonyan oldja a stresszes életmóddal gyakran együtt járó feszültséget, javítja ez által az általános közérzetet.

Az illóolajak bőrre gyakorolt hatásai:

  • gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő
  • sejtregeneráló, bőrfeszesítő
  • öregedést gátló, bőrlégzést javító
  • faggyúmirigy működését szabályozó
  • hegek kialakulását gátló, elsimító
  • sebgyógyulást elősegítő
  • izomlazító, feszültségoldó
  • baktérium, vírus, gombaölő

 

Az Illóolaj

Az illóolaj a növény lelke. Növényfajonként más és más részekben koncentrálódik ez az értékes olaj, ami a növények illatát adja: a szirmában, a levelében, a szárában, a gyökerében, a termésében vagy a magvában. Van olyan növény, amelynek több része is tartalmaz illóolajat, ilyen pl. a keserűnarancs, melynek virágából, leveléből és termésének héjából is értékes olajat nyerhetünk.
Különleges biokémiai struktúrával rendelkező anyagok, melyek a szervezetben ott fejtik ki hatásukat, ahol éppen szükség van ré. Az illóolaj könnyedén szívódik fel a bőrbe és jut el a sejtekhez. Egyes illóolajok erőteljesen fiatalítják, és regenerálják a szöveteket.

Illóolajok alkalmazása módjai

Masszázshoz
Felnőtt- 7-10 csepp illóolaj 25 ml növényi olajhoz téve
Gyerek- 3 csepp illóolaj 7 ml növényi olajhoz téve
Mikor:
Kiváló izom lazításra, immunerősítésre, idegi feszültségek, szorongás feloldására.
Nem utolsó sorban szerelmi vágyserkentésre

Inhaláláshoz
Felnőtt – 3-5 csepp 1 l forrásban levő vízhez téve
Gyermek – hideg inhalálást javasoljuk csak!!!!!!!!
Ehhez megfelelő készüléket kell vásárolni
Hogyan:
az illóolajat mindig azelőtt kell az edénybe tenni mielőtt elkezdesz inhalálni
Mikor: Felsőlégúti megbetegedés kezelésére, immunerősítésre, influenza vagy szorongás oldására

Fürdőbe téve
Felnőtt – 10 csepp illóolajat a vízbe téve
Gyerek – 4 csepp illóolajat a vízbe téve (3 éves kor felett)
Kisebb gyereknél aromavizet alkalmazunk
Hogyan:
az illóolajat mindig el kell keverni egy evőkanálnyi tejszínbe mielőtt a vízbe helyezed
Mikor: nyugtalanság, immunerősítés, örömből, mert jó, álmatlanság,

Párologtatáshoz
10 csepp illóolaj 40 nm-es szobában
Hogyan:
Olyan párologtatásra alkalmas cserépedényt válassz, aminek mély a víztartálya és egy mécses elégetése alatt nem ürül ki a tartály. Amennyiben a tartály kiürül, úgy alkalmatlan párologtatásra. Miért?- mert az üres tartály a hő hatására könnyen megrepedhet és legközelebb a tálba helyezett illóolaj a résbe bekúszhat majd lángra lobbanhat!!!!
Felnőtt felügylete nélkül nem éghet párologtató szobában. Éjszakára soha ne hagyd égve a párologtatót. Gyerekszobába csak felügyelettel éghet.
Mikor: a szoba hangulatának emelésére, immunerősítés, fertőtlenítés, álmatlanság, szorongás

Borogatáshoz
2-3 csepp illóolaj
Hogyan:
2-3 csepp illóolajat kávéskanál növényi olajban elkeversz, majd a kívánt testrészt kend be, hideg vagy meleg borogatást tekerj köré
Mikor: lázcsillapítás – hideg borogatás
Fájdalomcsillapítás – hideg borogatás
Izomhúzódás – meleg borogatás
Zúzódás – hideg borogatás

Az illóolaj kivonása

Az illóolajat különféle eljárásokkal lehet kivonni a növényekből. A magvakból illetve a citrusfélék héjából ún. préseléssel nyerik ki az olajokat. A lepárlás módszerét alkalmazzák illóolajat tartalmazó fák, füvek és virágok esetében. A lepárlás során keletkezik az értékes aromavíz. Áztatással (hideg, ún. enfleurage ill. meleg áztatással) vonják ki azon virágok illóolajait, melyek túlságosan érzékenyek ahhoz, mintsem hogy más módszernek alá lehessen vetni őket (ilyen pl. a jázmin). Az ilyen eljárással nyert illóolajok igen drágák. Illékony oldószerek segítségével a növény összes illatanyagát ki lehet vonni, ezt az eljárást nevezzük kivonásnak.

 

Bázisolaj

A bázisolajok az ún. vivőolajok, melyekben az illóolajokat feloldjuk. Ezeket többnyire különböző növények magvából hidegen sajtolással nyerik. Zsírsavakat tartalmaznak. Könnyen felszívódnak a bőrben, táplálnak, gyógyítanak. A növényi olajok táplálkozásunk részét is képezik.

 

Aromavíz

Az aromavíz a lepárlás során keletkezik. A magas hő hatására felduzzadnak és szétrobbannak a virágok olajtartalmú mirigyei, kiszabadul az illóolaj. Hűtést követően az olaj és a víz tökéletesen elválik egymástól. Az így keletkező aromavíz is tartalmaz az adott növény illóolajára jellemző hatóanyagokat, csak jóval alacsonyabb koncentrációban. Az aromaterápiát alkalmazó kozmetikában víz helyett mindig az értékes aromavizeket használjuk.

 

Jelentkezzen most!
[contact_form name=”contact-form” ]

[border ]